AFFF schoonmaken van een groot brandbestrijdingsvoertuig op internationale luchthaven

Het toepassen van de PerfluorAd® proces op een grote internationale luchthaven aan de westkust in juli 2022, voerde TRS Group, Inc. (TRS), samen met EFI Global, Inc. (EFI), een reiniging van waterig filmvormend schuim (AFFF) op een Pierce brandweerwagen. AFFF bevat per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS), verbindingen die eeuwenlang in het milieu aanwezig zijn en nadelige effecten hebben op de menselijke gezondheid en het milieu. Het doel van de schoonmaak was om de verontreiniging, met name perfluoroctaanzuur (PFOA) en perfluoroctaansulfonaat (PFOS), zoveel mogelijk uit de AFFF-opslagtank en het verspreidingsnetwerk van het voertuig te verwijderen.

Omdat de luchthaven het spoelwater naar haar waterbehandelingssysteem wilde lozen, vereiste de luchthavenautoriteit bovendien dat de PFOA- en PFOS-concentraties in het spoelwater 2 nanogram per liter (ng/L) of lager moesten zijn. Drie dagen later evalueerden we ook de concentraties om de rebound in de AFFF-opslagtank van het voertuig te beoordelen.

Driemaal spoelen met water

TRS voerde een drievoudige spoeling (3x spoeling) van de AFFF-tank uit met drinkwater voordat de PerfluorAd® proces om een ​​vergelijking van de reinigingsmethoden te bieden. Aangezien AFFF is ontworpen om water af te voeren, is het niet verwonderlijk dat uit de literatuur blijkt dat 3x spoelen PFAS niet grondig verwijdert. 3x spoelen houdt in dat de AFFF-tank driemaal met drinkwater wordt gevuld en leeggemaakt, met enkele locatiespecifieke variaties, en is de voorkeursmethode geweest bij de overgang van C8 AFFF naar C6 of naar fluorvrij schuim (F3) bij de gemeentelijke en federale niveaus. TRS nam volgens standaardprotocollen een watermonster na de eerste spoeling (baseline) en na de derde keer vullen en legen van de AFFF-opslagtank.

PerfluorAd

PerfluorAd is een plantaardig, zwak oliezuur dat een sterke affiniteit heeft met PFAS en kleine deeltjes vormt die gemakkelijk te filteren zijn.

Na de 3X Spoeling startte TRS de PerfluorAd® methode voor de rest van de sanering, inclusief het opwekken en verwarmen van a PerfluorAd® oplossing en circuleren door de opslagtank en het schuimdispersienetwerk gedurende ongeveer 90 minuten, gevolgd door drinkwater gedurende 60 minuten. TRS voltooide vier spoelingen en behandelde het geaccumuleerde spoelmiddel met PerfluorAd, filtreerde de gegenereerde vlokken en polijst het spoelmiddel vervolgens met vloeibare fase granulaire actieve kool (LGAC). TRS voltooide de opruiming in vier werkdagen.

Hoewel de 3X-spoeling wat PFOA verwijderde, bleef er een behoorlijke hoeveelheid over. Na het aanbrengen van PerfluorAd lieten de analytische resultaten meer dan 99.9 procent verwijdering van PFOA zien.

Figuur 1 illustreert de PFOA-reducties ten opzichte van basislijnconcentraties voor 3x spoelen, de PerfluorAd® proces, en de laatste spoeling na behandeling met PerfluorAd. Hoewel de resultaten voor PerfluorAd eigenlijk niet-detecteerbaar waren, gaan we uit van PFOA-concentraties op de helft van de detectielimiet.

Afbeelding 1. PFOA-verlagingen

TRS behaalde vergelijkbare resultaten voor totale PFAS, hieronder weergegeven in Figuur 2. Baseline-concentraties waren hoger dan 60,000 ng/L. De PerfluorAd® proces resulteerde in reducties van meer dan 99 procent voor het reinigen en spoelen van het voertuig. Interessant is dat de 3x spoeling resulteerde in een toename van de totale PFAS-concentraties.

Figuur 2. Totale PFAS-reducties

Zoals eerder opgemerkt, omvatte het werk ook een rebound-test, wat inhield dat het voertuig terugkeerde naar het voertuig nadat het minstens 48 uur inactief was geweest. TRS heeft een drinkwaterrecirculatielus aangelegd tussen de AFFF-tank van het brandweervoertuig en een nieuwe, ongebruikte polyethyleentank van 300 gallon. TRS recirculeerde het water tussen de twee tanks met ongeveer 4 gallons per minuut (gpm) gedurende 150 minuten. Daarna nam TRS een watermonster uit de lus. Rebound-resultaten waren niet-detecteerbaar voor PFOA en PFOS.

TRS behandelde al het gegenereerde spoelmiddel met PerfluorAd. De uiteindelijke PFOS- en PFOA-spoelconcentraties waren niet-detecteerbaar, wat natuurlijk onder de reinigingscriteria van 2 ng/L viel.