Reiniging van AFFF-geïmpacteerde brandblussystemen: drievoudige waterspoeling versus PerfluorAd

Voorbeeld van AFFF-residu in een AFFF-schuimtank na eerste AFFF-afvoer. Het residu is moeilijk te verwijderen met alleen water, maar lost gemakkelijk op in verwarmde PerfluorAd.

Voorbeeld van AFFF-residu in een AFFF-schuimtank na de eerste AFFF-leegloop. Het residu is moeilijk te verwijderen met alleen water, maar lost gemakkelijk op bij verhitting perfluorAdTM oplossingen.

Waterige filmvormende schuimformuleringen (AFFF), gebruikt voor het snel blussen van brandstof- en oliebranden, bevatten tot 6% per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Nu staats- en federale instanties de toegestane PFAS-concentraties in het milieu beperken, staat de brandweergemeenschap op het punt het enorme proces te ondergaan van het verwijderen van AFFF uit brandbestrijdingssystemen (mobiel en vast) en deze te vervangen door fluorvrij schuim (FFF). Deze inspanning omvat niet alleen het afvoeren van AFFF uit deze systemen, maar omvat ook het reinigen van de bevochtigde oppervlakken ervan.

Helaas vormen PFAS coatings die bestand zijn tegen verwijdering en niet gemakkelijk oplossen in water. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat eenvoudig spoelen met water grote hoeveelheden PFAS achterlaat (Lang et al. 2022).

Gelukkig, PerfluorAd, een plantaardig, zwak zuur, kan PFAS veel efficiënter verwijderen dan water.

Drievoudige spoeling v. PerfluorAd

Het stappen van AFFF-verwijdering en -opruiming volgen:

  • Verwijdering van AFFF-concentraat
  • Fysiek spoelen van schuimtanks, leidingen en ventilatieopeningen
  • Spoelen van de bevochtigde oppervlakken met een geschikte vloeistof
  • Behandeling of verwijdering van het spoelwater en ander gegenereerd afval

TRS Group (TRS) heeft onlangs de effectiviteit van drievoudig spoelen (drie spoelingen van de AFFF-tank met alleen drinkwater) vergeleken met spoelen met een perfluorAdTM oplossing. We hebben een brandweervoertuig schoongemaakt bij een grote internationale luchthaven met behulp van de gevestigde drievoudige spoelmethode. Vervolgens hebben we hetzelfde voertuig behandeld met een verwarming perfluorAdTM oplossing met spoelen en roeren, waarbij de interne oppervlakken van het voertuig worden gespoeld, net zoals in een vaatwasser.

Na elke reiniging vulden we de schuimtank met water, lieten het door het systeem circuleren, lieten het in evenwicht komen en namen vervolgens monsters, waarbij we analyseerden op specifieke PFAS-verbindingen.

Figuur 1 hieronder toont de gevonden PFAS-concentraties na spoelen met water en PerfluorAd.

Figuur 1. PFAS-concentraties voor en na drievoudig spoelen en PerfluorAd-spoelen.

Figuur 1. PFAS-concentraties voor en na drievoudige spoeling en perfluorAdTM spoelen.

Merk op dat de drievoudige spoeling de concentratie van verschillende PFAS-verbindingen, zoals PFOA, in de AFFF-opslagtank van het voertuig verlaagde; er was echter geen vermindering van de totale PFAS-concentraties. De dominante verbinding in het drievoudig gespoelde water was 6:2 fluortelomeersulfonzuur (6:2 FTS), dat feitelijk toenam na spoelen met water. In tegenstelling tot, perfluorAdTM flushing resulteerde voor alle PFAS-verbindingen in een reductie van ruim 99 procent. Bovendien zagen we een verwijdering van 99.3% voor 6:2 FTS en niet-gedetecteerde niveaus voor PFOA en PFOS.

Een belangrijk voordeel van PerfluorAd is dat het de hoeveelheid afvalwater drastisch vermindert. PerfluorAd concentreert de PFAS door uitvlokking, waardoor de afvoerkosten aanzienlijk worden verlaagd.

Het toepassen van de perfluorAdTM proces naar brandblussystemen kan leiden tot PFAS-reducties van meer dan 99 procent. Driemaal spoelen met water resulteerde in enige reductie van PFAS, maar met een onbeduidende verandering in de totale PFAS-concentraties. PFAS-houdende resten in de voertuigen kunnen niet effectief worden verwijderd met alleen water.

Referentie:

Johnsie R. Lang, Jeffery McDonough, TC Guillette, Peter Storch, John Anderson, David Liles, Robert Prigge, Jonathan AL Miles, Craig Divine (2022): Karakterisering van per- en polyfluoralkylstoffen op leidingen van brandblussystemen en optimalisatie van verwijderingsmethoden. Chemosfeer 308, 136254.

Een schatting nodig

Een schatting nodig?

Neem vandaag nog contact op