Overgang naar fluorvrij schuim: nu of later?

Brandweerlieden spuiten een vliegtuig met blusschuim.

Omdat regelgevende instanties binnenkort het gebruik van waterig filmvormend schuim (AFFF) zullen verbieden, zijn brandweerlieden, vooral op luchthavens, begonnen met de overgang naar schuimen zonder per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). In dit artikel bespreken we kwesties die verband houden met de transitie.

Zijn de nieuwe schuimen beschikbaar, betaalbaar en veilig in gebruik?

Sinds maart 2024 hebben het Ministerie van Defensie (DOD) en de Federal Aviation Administration (FAA) in de Verenigde Staten twee schuimsoorten goedgekeurd die voldoen aan de militaire prestatiespecificaties (MIL-PRF-32725): Solberg en
BIO-EX. De kosten voor deze producten zijn vergelijkbaar met AFFF, wat ongeveer $ 30 per gallon kost. National Foam verwacht dat zijn schuim, Avio Green, later dit jaar zal voldoen aan MIL-PRF-32725.

Fluorvrij MIL-PRF-32725-schuim verkrijgbaar in de VS. De definitieve goedkeuring van Avio Green is in behandeling.
Fluorvrij MIL-PRF-32725-schuim verkrijgbaar in de VS. De definitieve goedkeuring van Avio Green is in behandeling.

Merk op dat de schuimen het beste werken wanneer de bestaande voertuigen en systemen zorgvuldig worden gereinigd van de resterende AFFF. Achtergebleven resten in de tanks of leidingen kunnen na het aanbrengen van de fluorvrije schuimen verstoppingen veroorzaken. Verder zullen resten in de nieuwe schuimen oplossen, waardoor het PFAS-gehalte tot onaanvaardbare niveaus zal stijgen.

De nieuwe fluorvrije schuimen zijn pas veilig te gebruiken na een grondige reiniging van de voertuigen.

Hoe kan ik mijn AFFF-voertuigen en -systemen laten reinigen?

Spoelen met water is niet erg effectief, omdat er AFFF-resten en mogelijk schuimconcentraat achterblijven. Daarom is het belangrijk om een ​​grondiger reinigingsmiddel en -proces te gebruiken. TRS Group (TRS) gebruikt PerfluorAd, een natuurlijk, biologisch afbreekbaar middel dat we meerdere keren verwarmen en door het voertuig spoelen, een proces dat drie tot zeven dagen duurt, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het systeem. De oppervlakteactieve stofachtige PerfluorAd bindt zich ionisch aan AFFF-residuen en PFAS uit schuimtanks, leidingen en doseerapparaten en verwijdert deze. Vervolgens behandelen we het spoelwater, waarbij we schoon water produceren voor lozing en een kleine hoeveelheid afval voor verwijdering elders, waaronder de AFFF 
uit tanks afgevoerd concentraat, vlokmiddel en verbruikte korrelige actieve kool.

Waar kan ik mijn voertuigen laten reinigen?

Momenteel bouwt TRS er meerdere perfluorAdTM reinigingssystemen en personeel toevoegen om de markt te bedienen. Uniek aan PerfluorAd is dat het niet alleen een ideaal reinigingsmiddel is, maar ook een vlokmiddel dat dramatisch
vermindert de hoeveelheid afval die moet worden verwijderd. TRS reinigt het gehele voertuig, inclusief de AFFF-tank, leidingen, kanonnen en geschutskoepels, waardoor AFFF en PFAS grondiger worden verwijderd. Andere bedrijven gebruiken andere middelen en mogen alleen de AFFF-opslagtank reinigen. Wanneer u prijzen vergelijkt, raden wij u ook aan om waterspoeling mee te nemen
verwijderingskosten.

Brandweerlieden spuiten een vliegtuig met AFFF.

Is het schoonmaken van een brandweerwagen onbetaalbaar?

ARFF-voertuigen kosten tussen de $ 800,000 en $ 1.5 miljoen. De kosten om de vrachtwagens schoon te maken en gereed te maken
fluorvrij schuim kost tussen de $60,000 en $100,000, afhankelijk van het aantal vrachtwagens en hun grootte en
complexiteit. U kunt dus 15 tot 20 ARFF-voertuigen schoonmaken voor de kosten van het kopen van een nieuw exemplaar.   

Waar gaan AFFF-geïmpacteerde voertuigen heen als ik ze vervang?

Gebruikte ARFF-voertuigen worden doorgaans verkocht op veilingen of aan bedrijven die ze verhuren. Hoewel ongereinigde voertuigen het PFAS-probleem kunnen doorgeven aan de koper, kan de verkoper de milieuaansprakelijkheid behouden. Bovendien kunnen de resterende PFAS de brandbestrijdingsprestaties belemmeren.

Klaar om over te stappen naar F3?

 Neem contact op met David Fleming via dfleming@atriplef.com.